Kamilica

Kamilica – lekovito bilje koje deluje na disajne puteve i kašalj!

Kamilica doprinosi ublažavanju prehlade, kašlja i opštem fizičkom stanju organizma!

Kamilica delotovornost i poreklo

Kamilica je od davnina poznata kao biljka koja pomaže kod gotovo svega. Nema osobe koja je nije primenjivala za razne potrebe, od smirenja kašlja, upala kože, tegoba sa stomakom, do pomoći u smirenju nerava i depresije.

Kamilica (lat. Matricaria chamomilla), poznata je u narodu kao i titrica i žabnjak. Predstavlja zeljastu biljku koja cveta svake godine, visoku od 20-60 cm. Stabljika je uspravna, listovi sitni, a cvetovi žutog srednjeg dela, oivičeni belim mirisnim laticama.

Kamilica biljka ima izuzetno lep i prijatan miris, a može se javiti u nekoliko vrsta. Raste na njivama, zapuštenom zemljištu, uz puteve, šumskim livadama, na obroncima kukuruznih polja.

Poreklo kamilice datira još iz dalekog Egipta, gde se kamilica spominje kao jedna od svetih biljaka koja je bila posvećena suncu. Ima univerzalnu primenu i u narodnoj medicini i nauci. Predstavlja jedan od najstarijih narodnih lekova. Osušeni cvet kamilice (Chamomillae flos) se koristi za spravljanje mnogih prirodnih proizvoda.

Kamilica cvet

Cvet kamilice sadrži flavonoide, fitosterole, tanine, glikozide, sluzi, vitamin C, niacin, eterična ulja, eskviterpenske laktone, kumarine, aminokiseline, gorke sastojke, holin. Zbog svog bogatog sastava cvet kamilice pomaže kod smirenja kašlja, kao antiseptik, za ublažavanje grčeva, glavobolje. Kamilica može pomoći i kod nadutosti, proliva i problema sa probavnim traktom, kod neredovnih menstrualnih ciklusa, problema sa bubrezima, jetrom i žuči.

Kamilica čaj

Čaj od kamilice je poznat i primenjivan u skoro svakoj kući. Ako se pitate čaj od kamilice za šta je dobar, postoji bezbroj odgovora. Čaj od kamilice deluje blagotovorno na suvi kašalj, pomaže smirenju iritacija disajnih puteva, koje izazivaju suv kašalj. Deluje protivupalno i naročito se koristi za umirenje nadraženih i iritiranih disajnih puteva. Čaj od kamilice se sprema na sledeći način: jedna supena kašika cveta kamilice se prelije šoljom (200ml) ključale vode. Sud se poklopi i ostavi da odstoji 5-10 minuta, i onda procedi. Pije se po šolja čaja 3-4 puta dnevno.

Čaj od kamilice u šoljici
Čaj od kamilice u šoljici

Tinktura i etarsko ulje kamilice

Kamilica se dalje može koristiti u obliku tinktura, eteričnih ulja, i kao sirup od kamilice. Tinktura kamilice se može koristiti za ispiranje usta kod raznih upalnih procesa. Kamilica je naročito pogodna i primenljiva za decu, naročito u obliku etarskog ulja. Azulen, etarsko ulje cveta kamilice, pomaže kod upala respiratornih organa, i smiruje nadražene disajne puteve.

 


Kamilica u Herbiko® sa medom – rastvor za oralnu primenu

Kamilicu možete naći u prirodnim preparatima Herbiko® sa medom za odrasle i decu, i namenjeni su odraslima i deci u slučaju prehlade i gripa, koje prati suv ili produktivan kašalj. Herbiko® preparati se mogu primenjivati i kod suvog, nadražajnog kašlja, gde pomažu u smirivanju kašlja. Herbiko® sa medom sadrži pažljivo odabranu kombinaciju sastojaka – biljaka i meda, koji se tradicionalno koriste kod kašlja. Budi zdrav ko Herbiko® i siguran uz Herbiko® sa medom!

 

Herbiko® sa medom za decu - rastvor za oralnu primenu
Herbiko® sa medom za decu – rastvor za oralnu primenu
Herbiko® sa medom za odrasle - rastvor za oralnu primenu
Herbiko® sa medom za odrasle – rastvor za oralnu primenu

Pored kamilice, preporučujemo da pogledate i ostale nove članke na našem sajtu, koji se odnose na blagodeti koje pružaju Bosiljak, Bokvica, Beli Slez i Jagorčevina.

 

Literatura:

  1. “The 8 Proven Benefits of Chamomile Oil and How to Use It”; https://www.healthline.com/health/chamomile-oil;
  2. “What are the benefits of chamomile tea?”; Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031;
  3. HERBAL SUPPLEMENTS: What Is Chamomile? ““https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-chamomile-89436 ;
  4. Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview”; Ompal Singh, Zakia Khanam,1 Neelam Misra, and Manoj Kumar; Pharmacogn Rev. 2011 Jan-Jun; 5(9): 82–95.doi: 10.4103/0973-7847.79103; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210003/
  5. Antidiarrhoeal, antisecretory and antispasmodic activities of Matricaria chamomilla are mediated predominantly through K+-channels activation”; Malik Hassan Mehmood, Siraj Munir, Uzair Ali Khalid, Mudassir Asrar & Anwarul Hassan Gilani; BMC Complementary and Alternative Medicine volume 15, Article number: 75 (2015); https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12906-015-0595-6
  6. Chamomile, Matricaria chamomilla”; https://hort.extension.wisc.edu/articles/chamomile-matricaria-chamomilla/

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *