Med kroz istoriju i med kao lek

Med kao lek tokom više hiljada godina

Da li ste znali da čovek hoda zemljom “tek” nekih 50 hiljada godina, dok pčele lete sa cveta na cvet “čitavih” 40 miliona godina? Svaka od njih provede čitav životni vek kako bi proizvela tek pola kašičice meda. Jer, za proizvodnju samo jednog kilograma ovog tečnog zlata, potrebno je oko dva miliona poseta cveću i preko 60 hiljada pređenih kilometara leta. Dakle, skoro 800 pčela je posvetilo čitav svoj kratki život kako bi do vas došla jedna tegla ovog proizvoda koji nema rok trajanja- njegovo visočanstvo med!

Nije nam trebalo dugo da otkrijemo med kao lek, čudesnu tajnu prirode i izvor zdravlja. Arheološki artefakti ukazuju nam da je čovek već 7000 godina pre nove ere uživao u medu iz saća. Predak današnjeg čoveka nije uzgajao pčele, već ih je tražio u šupljinama drveća i stena. Najstariji podatak o medu potiče iz kamenog doba a pronađen je u pećini kod Bakora u Španiji. Na zidnom crtežu, predstavljena je žena koja sakuplja med iz stene.

 

Med kao poslastica bogova kroz istoriju

Med se pominje u drevnim tekstovima kao što su sumerski i vavilonski tekstovi pisani klinastim pismom, indijske Vede, jevrejska Tora, Biblija, Kuran, kineski Shi Jing… Arheolozi su otkrili 2000 godina stare posude sa medom u egipatskim grobnicama, a on je još uvek bio ukusan! Upravo u tim krajevima je i započeto organizovano pčelarstvo. Naime, Egipćani su med smatrali izuzetno dragocenim i nije baš svako mogao sebi da priušti ovu poslasticu bogova. Med je u Egiptu simbolizovao besmrtnost i ponovo rađanje. Koristili su ga za lečenje, kao kozmetiku i kao poslasticu. Često je prikazivan kao suza najvišeg egipatskog božanstva, boga sunca Ra. Amblem Gornjeg Egipta bio je lotosov cvet, a Donjeg – pčela.

Ni drevna Grčka nije zaostajala u mednoj kulturi. Ova civilizacija je takođe za med smatrala da je božanskog porekla te su se “medenjaci” često pekli i prinosili kao žrtva bogovima. Med su koristili i sami takmičari na Olimpijskim igrama za brz oporavak organizma, dok je prvu knjigu o pčelama napisao niko drugi do Aristotel!

Prirodni lek za imunitet

Još u V veku p.n.e, Hipokrat je propisivao prirodni med i zdravim i bolesnim osobama. Smatrano je da sirovi med ima lekovita svojstva- pomaže pri lečenju obolele kože, oboljenja grla, ublažava kašalj. Med za imunitet pomaže u oporavku od kijavice i od mnogih drugih bolesti. U današnje vreme, kada mnogi izazivači prete našem zdravlju, preporuka je koristiti prirodni lek za imunitet sa medom. Ipak, ako dođe do pojave prehlade i kašlja, prava pomoć su prirodni preparati koji u svom sastavu imaju organski med i propolis.  Zbog svog blagotvornog sastava se mogu koristiti i kao prirodni lek za imunitet sa medom za decu.

Pre pronalaska antibiotika, koristio se prirodan med u ovu svrhu – kao prirodni lek za zarastanje rana. Vojnici su upotrebljavali sirov med kao antiseptik, a po legendi, čak je i Hanibal svojim vojnicima dao med i sirće nakon što su prešli Alpe na slonovima.

 

Med kao terapija i preventiva

Jedinstveni hemijski sastav meda je niskog sadržaja vode i relativno visoke kiselosti. Zato stvara nizak pH (3,2-4,5), što sprečava razvoj bakterija ili drugih mikroorganizama. Zbog toga, u današnje doba moderne medicine nakon obilja naučnih istraživanja o medu, on se na veliko preporučuje kao profilaktično i lekovito sredstvo. Danas takođe imamo razne vrste meda. Med kao takav se koristi u raznim oblicima i mešavinama- med sa dodacima za imunitet, cimet i med kao lek i u raznim drugim kombinacijama.

Poslednjih godina pojavila se i posebna naučna disciplina koja se naziva apiterapija i koja predstavlja primenu meda i drugih pčelinjih proizvoda u terapijske i preventivne svrhe. U suštini, apiterapija sprečava pojavu mnogih bolesti, a već postojeće bolesti uspešno tretira, ublažava i leči. Jer, kako veruju stari Germani, bogovi su besmrtni upravo zahvaljujući medu. Iskoristimo ovaj neverovatni poklon prirode i verujmo pčeli!

Prednosti i benefite meda smo i mi spoznali i njime obogatili višekomponentne prirodne prozvode sa Herbiko® sa medom za odrasleHerbiko® sa medom za decu, koji nalaze primenu kod suvog i produktivnog kašlja, pomažu u razređivanju sekreta i čišćenju disajnih puteva.

 

 

1 thoughts on “Med kroz istoriju i med kao lek”

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *