Šta treba da znamo o kašlju kod dece?

KAŠALJ KOD DECE

KAŠALJ je zaštitni refleksni akt organizma, koji ima za cilj  eliminaciju sekreta, štetnih supstanci, čestica prašine i stranog tela.

Deca kašlju najčešće kada imaju infekciju respiratornih puteva, kada su prehlađena, ili imaju grip, laringitis, bronhitis ili astmu. Deca kašlju i zbog alergena iz okruženja, dima cigarete, zagađenog vazduha, ili zbog aspiracije stranog tela. U literaturi se opisuje i psihogeni kašalj.

Kašalj je kod dece uglavnom bezalzlene prirode i najčešće prolazi bez posete lekaru. Bez dileme, kašalj kod dece je najčešće  posledica virusnih infekcija respiratornih puteva. Dete koje pohađa kolektiv je u svakodnevnom dodiru sa 200 različitih respiratornih virusa, izazivača respiratornih infekcija i simptoma kašlja. Kašalj kod virusnih respiratornih infekcije se ne leči antibioticima, a od pomoći mogu biti biljni sirupi i med, tradicionalno poznati supresori kašlja.

Najčešči uzroci kašljanja kod dece

TIPOVI KAŠLJA KOD DECE

SUVI KAŠALJ

Suvi ili nadražajni kašalj je ograničen na gornje respiratorne puteve. Pokretač suvog kašlja je virus koji neprijatno golica i iritira nervne završetke u sluzokoži ždrela, što dovodi do refleksa kašlja. Daljim kašljanjem ogoljavaju se receptori, što ih čini osetljivijim na iritanse i dodatno se podstiče kašalj. Na taj način, dete vrlo lako upadne u začarani krug upornog kašljanja.

Čest pratilac kašlja kod dece je postnazalno slivanje sekreta. Sekret iz nosića se sliva niz zadnji zid ždrela, iritira receptore u grlu i tera na kašalj. Kašalj usled slivanja se obično pogoršava NOĆU, kada dete zauzme horizontalan položaj tokom spavanja, a danju ga dete savladava gutanjem u uspravnom položaju.

PRODUKTIVAN KAŠALJ

Suvi kašalj ako se ne zaustavi, posle nekoliko dana postaje  produktivan.

Produktivan ili vlažan kašalj nastaje kada se infekcija “spusti” iz gornjih na donje respiratorne puteve, u pluća.

Mehanizam nastanka je vrlo jednostavan. Što više kašljemo, dodatno oštećujemo sluzokožu disajnih puteva. Stvara se upalni proces u bronhijama, a epitel sluznice pojačano produkuju sluz.

Kada su pluća puna sekreta, naše telo se trudi da ga izbaci, opet pokrećući refleksnu reakciju – kašalj.

Produktivno kašlju najčešće deca koja imaju akutni bronhitis i često ovaj kašalj  prati  hrapav zvuk prilikom disanja. Mala deca ne umeju da iskašlju sekret, tim pre je neophodno pomoći im da se sekret razvodnji i olakša njegova eliminacija.

Zbog svega navedenog kažemo da je svaki kašalj MEŠOVIT, jer je uvek prvo suvi, a nakon nekoliko dana prelazi u produktivni.

U odnosu na trajanje, kašalj može biti:

AKUTNI KAŠALJ traje kraće od 3 nedelje

PROLONGIRNI AKUTNI KAŠALJ traje od 3- 8 nedelja

HRONIČNI KAŠALJ traje duže od 8 nedelja.

TIPOVI KAŠLJA KOD RAZLIČITIH OBOLJENJA

Postoje tipovi kašlja kod različitih oboljenja:

Vrsta kašlja Bolest
Kao lavež psa Laringitis
U napadima Akutne virusne infekcije, strano telo, magareći kašalj
Stakato kašalj Slivanje sekreta niz zadnji zid ždrela
Uz sviranje u grudima- veesing Astma, bronhiolitis

Postojanje karakterističnog kašlja kod laringitisa kao lavež psa, ili sa zacenjivanjem i povraćanjem kod Pertusisa(magarećeg kašlja) umnogome olakšava dijagnozu kašlja.

Česta dilema i zebnja roditelja jeste da li njegovo dete koje ima hroničan kašalj ima astmu. Na astmu ukazuju ponavljane opstrukcije i ako dete koje kašlje ima produžen ekspirijum (izdisaj) i veesing- sviranje u grudima. Kašalj koji se intezivira pri fizičkom naporu, takođe upućuje na astmu, što svakako treba da potvrdi pedijatar pulmolog i alergolog (zbog potencijalno alergijske astme).

KADA JE KAŠALJ OZBILJAN?

Kašalj kod dece uglavnom prolazi bez posete lekaru. Međutim, nisu ni retke situacije kada je kašalj “ozbiljan”.

  • Kašalj novorođenčeta
  • Kašalj i gušenje kod aspiracije stranog tela
  • Kašalj sa ubrzanim disanjem
  • Kašalj kod hranjenja
  • Hronični vlažni kašalj sa iskašljavanjem sekreta
  • Uporan kašalj koji se pogoršava
  • Plava prebojenost kože tokom kašljanja
  • Uporan kašalj sa temperaturom
  • Zacenjivanje

Najozbiljnije stanje kod kašlja je strano telo u disajnim putevima. Naglo nastao kašalj sa gušenjem je urgentno stanje. Najčešće se javlja u uzrastu do tri godine. Držite sitne predmete van dometa male dece.

Kašalj kod novorođenčeta je takođe alarm za uzbunu. Često je znak nekog oboljenja pluća I zahteva dalju eksploraciju.

KAKO RODITELJ MOŽE POMOĆI DETETU KOJE KAŠLJE ?

Na svu sreću, većina zapaljenja disajnih puteva praćenih kašljem prolaze spontano, bez odlaska kod lekara.

Ono što svaki roditelj može i treba prvo  da uradi jeste da detetu temeljno očisti nosić, ukloni  sekret i omogući prohodnost nosnih hodnika. Na taj način će se sprečiti  dalje slivanje sekreta i iritacija receptora za kašalj.

Dajte detetu da obilno pije tečnost.

Potrebno je podići detetu uzglavlje na 45 stepeni, kako bi se smanjilo postnazalno slivanje tokom spavanja.

Temperatura vazduha u prostoriji gde dete boravi treba da bude između 18 i 20 stepeni. Postavljanjem ovlaživača prostorija (posude sa toplom vodom ili stavljanjem peškira na radijator), smanjuje se neprijatan osećaj grebanja i suvoće sluzokože grla koje provociraju kašalj.

Ne pušite u kući u kojoj boravi dete !

Provetravajte stan često, i umereno održavajte higijenu doma.

Kašalj kod dece je najčešće posledica virusnih infekcija gornjih respiratornih puteva, s tim u vezi nije indikovana upotreba antibiotika u lečenju kašlja.

Herbiko® sa medom za decu sadrži pažljivo odabranu kombinaciju biljaka i meda koja se tradicionalno koristi u simptomatskoj terapiji kašlja.

HERBIKO® sirupi za decu su namenjeni deci sa simptomima gripa i prehlade kod kojih je prisutan kašalj. HERBIKO® sirupi za decu se mogu primenjivati i kod suvog, nadražajnog kašlja za njegovo smirivanje, kao i kod kašlja sa sekretom, za njegovo razređivanje i lakše iskašljavanje.

Med je demulcent, deluje protektivno na sluznicu grla, svojom slatkastom komponentom podstiče lučenje sluzi koja oblaže receptore za kašalj i smuruje nadražaj.

Po preporukama 2018. godine od strane Britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NICE), med, propolis, njihovi proizvodi i lekovi bez recepta trebalo bi da budu prvi izbor u lečenju kašlja kod većine pacijenata, bez upotrebe antibiotika.