ŠTA TREBA ZNATI O KAŠLJU?

Zašto se javlja i kako da ga klasifikujemo?

Component 35 – 1

Da li ste znali da kašalj nije bolest?

On je prirodni refleks koji štiti naša pluća.

Kada nas uhvati prehlada ili smlati grip, virusi iritiraju disajne puteve, a naše telo odgovara sa kašljem kako bi ih očistilo i zaštitilo pluća. Kašalj pomaže u zaštiti organizma od patogena, sluzi, dima, alergena, prašine i polena. Iako kašalj nije bolest on zna bolesno da nas muči, pogotovo kada pređe u hronični – dovodi do iscrpljenosti, upale mišića, lošeg sna, glavobolje, pa čak i do većih problema poput nemogućnosti zadržavanja urina.

Prof. dr Zoran Maksimović
Prehladite se više puta tokom godine?

Prof. dr Zoran Maksimović
Imate strah od kašlja?

Kašalj je glavni pratilac respiratornih infekcija i najčešće posledica virusa.

Kod odraslih osoba najčešći uzroci kašlja su: prehlada, sindrom slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela, astma, gastroezofagealna refluksna bolest – GERB, hronični bronhitis, bronhiektazije, kašalj indukovan primenom ACE inhibitora, psihogeni kašalj, pušenje, itd.

Sa druge strane, najčešći uzroci kod dece su: astma, infekcije gornjih i donjih disajnih puteva, GERB, kongenitalne anomalije, srčana oboljenja, aspiracija stranih tela i zagadjenost okoline.

Zašto se kašalj javlja je glavno pitanje pri njegovom lečenju – jer lečimo uzroke, a ne posledice. Najčešća zabluda je da antibiotici leče sve. Kako su virusi glavni uzrok kašlja, a antibiotici ne deluju na viruse, njihovo korišćenje ne pomaže u sprečavanju kašlja. Zato ih ne treba samoinicijativno uzimati.

Kako da razlikujemo tip kašlja?

SUVI KAŠALJ

Naziva se još i neproduktivni kašalj odnosno nadražajni kašalj koji je posledica oštećenja sluzokože gornjih disajnih puteva. Sekret se sliva iz nosa u grlo i dušnik, lepi se, a naše telo pokušavajuči da ga izbaci izaziva suvi kašalj, sve više i više oštećujući ranjenu sluznicu disajnih puteva. U toku prehlade se obično prvo javi suvi kašalj koji posle nekoliko dana prelazi u produktivni odnosno vlažan kašalj.

PRODUKTIVNI KAŠALJ

Vlažan kašalj koji se javlja kada su pluća puna sekreta pa se naše telo trudi da ga izbaci I pokreće refleksnu reakciju – kašalj. Najčešći uzrok ovog tipa kašlja je brohitis, prehlada ili grip. Mogu ga pratiti i drugi simptomi, kao što su: curenje iz nosa, umor, itd. Produktivni kašalj deluje mokro jer vaše telo izbacuje sluz iz respiratornog sistema, što uključuje grlo, nos, disajne puteve i pluća (osećate stezanje u grudima i možete čuti hrapav zvuk prilikom disanja).

MEŠOVITI KAŠALJ

U sezoni respiratornih infekcija, u većini slučajeva kašalj nije jednokomponentan (u jednoj fazi se javi i suvi i produktivni kašalj) jer je kašalj refleks na čije pokretanje utiče oštećenje sluznice gornjih disajnih puteva, što za posledicu ima nadražajni suvi kašalj. Što više kašljemo, više oštećujemo sluzokožu gornjeg dela disajnih puteva, javlja se jaka upalna reakcija oštećenog epitela što za posledicu ima  i pojačanu produkciju sekreta (produktivni kašalj).

Component 39 – 1

6 KORISNIH SAVETA ZA UBLAŽAVANJE KAŠLJA

Component 23 – 1

Tokom spavanja podignite uzglavlje!

Ovo je posebno važno kod produktivnog kašlja i kod kašlja gde je uzrok slivanje sekreta iz nosa

Component 22 – 1

Kod produktivnog kašlja pijte bar 2 litre vode dnevno!

Najbolji izbor je čaj sa medom i limunom. Hidriranje se savetuje i inhalacijom vodenom parom. Voda razblažuje slepljeni mukus. Oprez je potreban ako imate srčanu ili bubrežnu. insuficijenciju gde se savetuje ograničenje unosa tečnosti

Component 21 – 1

Kod suvog kašlja, koristite tople napitke i tople obloge na grudima!

Topli napici i obloge smanjuju provokaciju na kašalj. Ako se radi o detetu, odvedite ga u kupatilo i pustite toplu vodu (topla para prija grlu)

Component 20 – 1

Prostoriju u kojoj boravite redovno provetravajte i vlažite

Ovlaživači vazduha, voda ili mokar peškir na radijatoru uz dodatak nekoliko kapi odgovarajućeg etarskog ulja, mogu da Vam prijaju!

Component 19 – 1

Inhalacija etarskim uljima može da pomogne kod akutnog kašlja

Najbolji način primene je utrljavanje preparata sa etarskim uljima bora, jele, mirte ili lavande u grudni koš

Pokušajte da prestanete da pušite!

Ako ne možete da prestanete da pušite, pokušajte bar, da zaštite druge od cigareta koje Vi popušite.

Kako MED deluje?

Med je tradicionalan način za lečenje infekcija respiratornih organa i jačanje imuniteta. On je veoma efikasan prirodni supresor kašlja.

Svetska zdravstvena organizacija je označila med kao potencijalni demulcent i antitusik.
Med ima višestruku ulogu:

  • Štiti sluzokožu – svojom slatkastom komponentom podstiče lučenje sluzi. Sluz oblaže sluzokožu usta i grla i deluje zaštitno.
  • Umiruje kašalj-zahvaljujući vezi u mozgu između centra za kašalj i čula ukusa, receptori za slatko prenose informaciju mozgu da stimuliše lučenje opioida koji smiruju kašalj.
  • Deluje kao prirodni antibiotik i antioksidans
  • Ima antiinflamatorno dejstvo
  • Po aktualnim preporukama objavljenim u februaru 2019. godine, od strane Britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NICE), med i biljni proizvodi na bazi meda su prva linija u lečenju kašlja kod većine pacijenata, bez upotrebe antibiotika.
Component 40 – 1

Zbog svega navedenog višekomponentni preparati koji u svom sastavu imaju med trebalo bi da budu prvi izbor u lečenju kašlja.
Kod akutnog kašlja ovi proizvodi smanjuju učestalost i težinu kašlja već prvi dan.

I na kraju šta smo saznali o kašlju?

  Kašalj je odbrambeni refleks koji nas štiti, ali je uporan i neizdrživ

  Kašalj je glavni simptom respiratornih infekcija, i u većini slučajeva je posledica virusa

  Mešoviti kašalj je najčešći tip kašlja koji se javlja u sezoni respiratornih infekcija

  Kako na prirodan način ublažiti kašalj

  Prvi izbor za kašalj su prirodni preparati koji deluju i na suvi i na produktivni kašalj

Zašto baš Herbiko® sa medom?

Zato što deluje na SVAKI kašalj!

HERBIKO® sa medom je prirodan, višekomponentni preparat sa medom koji pomaže i kod SUVOG i kod PRODUKTIVNOG kašlja. Zahvaljujući zajedničkom delovanju prirodnih aktivnih sastojaka doprinosi pozitivnom uticaju na sluzokožu disajnih puteva čime se postiže efekat na i to:

Kod SUVOG kašlja: Oblaže sluzokožu grla i umiruje napade kašlja
Kod PRODUKTIVNOG kašlja: Otvara disajne puteve, razlaže gust sekret, olakšava iskašljavanje