Šta je kašalj, koji su uzroci nastanka i kako ga lečiti?

  • 0

Kašalj – dobro poznat simptom kada govorimo o prehladi i gripu. Tokom tih dana ništa nije gore od toga kada vas po ceo dan, ali i noć upravo muči on. Iako vrlo dobro znate ovaj simptom, da li ste se ikada zapitali šta je kašalj zapravo?

On je prirodni refleks koji naše telo proizvodi kako bi zaštitilo pluća. Kašalj pomaže da se disajni putevi očiste od onoga što ga iritira (kao što je šlajm, na primer) te time pomaže da se rešimo infekcije.

ŠTA PROUZROKUJE KAŠALJ?

Postoji mnogo faktora koji mogu da ga prouzrokuju. Tipično, do kašljanja dolazi kada nervni završeci u disajnim putevima postanu nadraženi i iziritirani. Uzrok tome može biti virusna infekscija koja dovodi do prehlade ili gripa. Kada “nezvani gosti” uđu u disajne puteve, telo refleksno odgovara sa kašljem kako bi očistilo disajne puteve i zaštitilo pluća.

KOLIKO DUGO TRAJE?

Vremenski period njegovog trajanja pre svega zavisi od njegovog uzroka. Akutni kašalj (onaj koji je prouzrokovan običnom prehladom ili infekcijom gornjeg respiratornog sistema) može da traje nešto manje od tri nedelje. Ukoliko kašalj traje više od sedam dana, stalno se vraća i propraćen je temperaturom, osipom ili glavoboljom koja traje, najbolje je da se obratite vašem lekaru.

KAKO MOGU DA LEČIM KAŠALJ?

Kako bi ga lečili na najbolji mogući način, važno je prvo da ustanovite koji tip kašlja imate. “Suvi” (neproduktivni ili nadražajni) ili “Vlažni”  (produktivni).

Kod suvog kašlja nema izbacivanja šlajma (sekreta) dok je kod vlažnog kašlja došlo do upale respiratornog sistema i gomilanja šlajma (sekreta). Zbog toga je i dobio takvo ime, jer iskašljavamo šlajm koji je bio zalepljen za bronhije.

Veliki problem može da nastane ukoliko infekscija nije lečena na pravi način, zbog toga može doći i do hroničnog kašlja koji deluje kao da traje stalno i da neće prestati.

Alarmantna vrsta kašlja je ona ukoliko primetite krv, osetite jake bolove u stomaku ili grudnom košu dok kašljete, osećate nesvesticu i gubite dah, u tom slučaju se odmah javite lekaru.

Bitno je da izlečite ono što taj kašalj uzrokuje, a to se čini upravo postavljanjem prave dijagnoze bolesti koju prati kašalj. Posavetujte se sa lekarom i pronađite već danas vaše olakšalje OVDE.

Herbiko vam želi da brzo ozdravite! 🙂