Beli luk za kašalj

Kako se beli luk bori protiv kašlja i prehlade?

Kašalj je čest simptom koji može biti uzrokovan raznim faktorima, kao što su alergije, prehlade ili respiratorne infekcije. Dok lekovi za kašalj mogu pružiti privremeno olakšanje, prirodni lekovi poput belog luka takođe mogu biti efikasni u upravljanju simptomima kašlja i jačanju vašeg imunološkog sistema.

I u savremenoj medicini i terapijskom pristupu u lečenju kašlja, sve više se daje prioritet prirodnim lekovima i holističkom pristupu. Sada ćemo istražiti prednosti korišćenja belog luka za ublažavanje kašlja i dati vam savete kako da ga uključite u svoju dnevnu rutinu.

Prednosti belog luka za ublažavanje kašlja

Beli luk se vekovima koristi i kao hrana i kao lek u tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti [1]. Kada je u pitanju ublažavanje kašlja, beli luk ima sledeća svojstva:

 • Antibakterijska i antivirusna svojstva. Beli luk sadrži jedinjenja koja imaju antibakterijska i antivirusna svojstva, koja mogu pomoći u borbi protiv osnovnih uzroka kašlja.
 • Jačanje imunog sistema. Poznato je da beli luk jača imuni sistem, pomaže vašem telu da se bori protiv infekcija i smanjuje težinu simptoma kašlja.
 • Svojstva ekspektoransa. Beli luk može delovati kao ekspektorans, pomažući da se rastvori i otpusti sluz, što olakšava izbacivanje.

Samo konzumiranje belog luka može pružiti širok spektar zdravstvenih beneficija.

Beli luk može poboljšati imunološku funkciju

Beli luk sadrži jedinjenja koja pomažu imunološkom sistemu u borbi protiv mikroba. [2] [3]

Beli luk sadrži jedinjenje koje se zove alin. Kada se beli luk zgnječi ili žvaće, ovo jedinjenje se pretvara u alicin, glavni aktivni sastojak belog luka [4] .

Alicin sadrži sumpor, koji daje belom luku karakterističan miris i ukus.

Međutim, alicin je nestabilan, pa se brzo pretvara u druga jedinjenja koja sadrže sumpor, i za koja se smatra da daju belom luku njegova lekovita svojstva [5].

Pokazalo se da ova jedinjenja podstiču odgovor na borbu protiv mnogih izazivača bolesti u organizmu kada se susreću sa virusima, kao što su virusi koji izazivaju prehladu i kašalj [6].

Može li beli luk pomoći u prevenciji kašlja i prehlade?

Beli luk se pokazao obećavajućim kao lek za prevenciju kašlja i prehlade.

Studije su pokazale da beli luk može da smanji rizik, dužinu trajanja, kao i ozbiljnost simptoma kašlja i prehlade [7] [8].

Jedna studija [9] je posmatrala 146 zdravih dobrovoljaca koji su koristili beli luk ili placebo tokom 3 meseca. Grupa koja je konzumirala beli luk imala je 63% manji rizik od dobijanja prehlade.

Druga studija [10] je otkrila da su simptomi prehlade bili značajno kraći za ispitanike koji su dnevno konzumirali 2,56 grama ekstrakta starog belog luka, tokom sezone prehlade i gripa, u poređenju sa placebo grupom.

Kako maksimizirati prednosti belog luka

Način na koji se beli luk obrađuje ili priprema može promeniti njegove zdravstvene prednosti.

Enzim alinaza, koji pretvara alin u alicin, deluje samo pod određenim uslovima. Takođe se može deaktivirati toplotom.

Jedna starija studija [11] pokazala je da samo 60 sekundi mikrotalasne pećnice ili 45 minuta u rerni može da deaktivira aliinazu.

Međutim, primećeno je da gnječenje belog luka i ostavljanje da odstoji 10 minuta pre kuvanja može pomoći u sprečavanju gubitka njegovih lekovitih svojstava.

Istraživači su takođe naveli da bi gubitak zdravstvenih koristi zbog kuvanja mogao da se nadoknadi povećanjem količine korišćenog belog luka.

Evo nekoliko načina da maksimizirate zdravstvene prednosti belog luka:

 • Zgnječite ili isecite sav beli luk pre nego što ga pojedete. Ovo povećava sadržaj alicina.
 • Pre nego što kuvate sa zgnječenim belim lukom, ostavite da odstoji 10 minuta.
 • Koristite mnogo belog luka – više od jednog čena po obroku, ako možete.

Beli luk u prahu

Beli luk u prahu se pravi od svežeg belog luka koji je isečen i osušen. Ne sadrži alicin, ali se kaže da ima „alicinski potencijal“.

Beli luk u prahu se obrađuje na niskim temperaturama, a zatim stavlja u kapsule da bi se zaštitio od dejstva želudačne kiseline.

Ovo pomaže enzimu alinazi da preživi surovo okruženje želuca, tako da može da pretvori alin u  alicin u crevima.

Ekstrakt starog belog luka

Kada se sirovi beli luk iseče i skladišti u 15-20% etanolu duže od 1,5 godine, postaje ekstrakt starog belog luka.

Ova vrsta dodatka ne sadrži alicin, ali zadržava medicinska svojstva belog luka. Mnoge studije koje pokazuju prednosti protiv prehlade i kašlja su zasnovane na korišćenju ekstrakta starog belog luka [12]

Ulje od belog luka

Ulje belog luka je takođe efikasan dodatak i obično se priprema destilacijom parom. Obično se uzima u kapsulama.

Ulje od belog luka se razlikuje od ulja sa aromom belog luka koje se koristi za kuvanje. A ono se pravi infuzijom sirovog belog luka u ulje za kuvanje.

Domaće ulje od belog luka je takođe povezano sa nekoliko slučajeva botulizma, tako da ako nameravate da napravite svoje, obavezno koristite odgovarajuće metode čuvanja [13].

Koliko belog luka treba da jedete dnevno?

Ne postoji tačno utvrđena doza belog luka za konzumaciju. Neke studije [14] o sirovom belom luku koriste 100 mg zgnječenog sirovog belog luka po kilogramu telesne težine, dva puta dnevno. To je otprilike tri do četiri čena belog luka dnevno.

Veliki unos belog luka može biti toksičan, tako da ne prekoračujte preporuke doziranja.

Kada bebe mogu da jedu beli luk?

Beli luk se može uvesti u ishranu već oko 6. meseca. Mnogi veruju da je „bljutava“ hrana najbolja za bebe, ali nema dokaza koji podržavaju ovaj kulturni mit. U stvari, ljudi širom sveta uvode namirnice poput belog luka i druge aromatične namirnice u ranoj fazi detinjstva. Jedno istraživanje je čak otkrilo da bebe duže doje i unose više majčinog mleka kod majki koje konzumiraju beli luk [15] .

Da li je beli luk zdrav za bebe?

Apsolutno. Beli luk je bogat hranljivim materijama koje su ključne za bebe u ovoj fazi njihovog razvoja, posebno vitaminima B6, C i kalcijumom, kao i bakrom, manganom, fosforom i selenom [16]. Karakteristična sumporna jedinjenja u belom luku su alin, alicin, ajoen i mnoga druga [17] . Zajedno, ovi hranljivi sastojci belom luku daju antiinflamatorne, antioksidativne, antimikrobne i antikancerogene efekte. I dodatno, beli luk može pomoći u regulisanju zdravog nivoa holesterola, i pospešiti zdravlje srca. [18] [19].

Beli luk – i sirov i kuvan – takođe je posebno koristan za creva zbog svog prirodnog sadržaja prebiotika – drugim rečima je gorivo za korisne bakterije creva. Takođe beli luk u prahu ili granulirani beli luk je potpuno odgovarajuća alternativa za aromatiziranje hrane, a i dalje nudi obilje hranljivih materija.

Preporuka je da kod beba od 6-12 meseci koristite svež, narendan ili sitno iseckan beli luk, kao i kuvan beli luk dodat jelima za bebe. Mogućnosti su beskrajne: možete ga pomešani sa pečenim ili kuvanim povrćem, ili pireom od povrća, umešati u razne kaše ili soseve.

Kada je u pitanju prvo nuđenje belog luka bebi, razmislite o tome da počnete polako i po malo. Ponekad previše hrane bogate prebioticima odjednom može dovesti do gasova i nelagodnosti stomaka. Generalno, redovno uzimanje belog luka ima niz prednosti, tako da ne dozvolite da vas njegov opor ukus odvrati od eksperimentisanja, bebino zdravlje može da vam zahvali!

 

 

Literatura 1:

 1. “Allium sativum: facts and myths regarding human health”; Michał Majewski; PMID: 24964572; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24964572/
 2. “Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds”; Rodrigo Arreola 1, Saray Quintero-Fabián 2, Rocío Ivette López-Roa 3, Enrique Octavio Flores-Gutiérrez 4, Juan Pablo Reyes-Grajeda 5, Lucrecia Carrera-Quintanar 6, Daniel Ortuño-Sahagún 6; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25961060/ ;
 3. “Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity”; Susan S Percival; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26764332/ ;
 4. “Allicin: chemistry and biological properties”; Jan Borlinghaus 1, Frank Albrecht 1, Martin C H Gruhlke 1, Ifeanyi D Nwachukwu 2, Alan J Slusarenko 3; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25153873/ ;
 5. “Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds”Rodrigo Arreola 1, Saray Quintero-Fabián 2, Rocío Ivette López-Roa 3, Enrique Octavio Flores-Gutiérrez 4, Juan Pablo Reyes-Grajeda 5, Lucrecia Carrera-Quintanar 6, Daniel Ortuño-Sahagún 6; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25961060/ ;
 6. “Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity”; Susan S Percival; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26764332/ ;
 7. “Antiviral potential of garlic ( Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data”; Razina Rouf 1, Shaikh Jamal Uddin 2 3, Dipto Kumer Sarker 4, Muhammad Torequl Islam 1, Eunus S Ali 5, Jamil A Shilpi 4, Lutfun Nahar 6, Evelin Tiralongo 7, Satyajit D Sarker 6; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32836826/ ;
 8. “Interventions for preventing influenza: An overview of Cochrane systematic reviews and a Bayesian network meta-analysis”; Yi Yuan 1, Rui-Ting Wang 2, Jun Xia 3, Hui-Juan Cao 4; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34544670/ ;
 9. “Garlic for the common cold”; Elizabeth Lissiman 1, Alice L Bhasale, Marc Cohen; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25386977/ ;
 10. “Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity”; Susan S Percival; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26764332/
 11. “Volatile compounds of fresh and processed garlic”; Kazuki Abe 1 2, Yoji Hori 1, Takao Myoda 1; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32010343/
 12. “Garlic: a review of potential therapeutic effects”; Leyla Bayan,1 Peir Hossain Koulivand,1 and Ali Gorji1,2,*; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/ ;
 13. “Current Food Safety Issues of Home-prepared Vegetables and Herbs Stored in Oil” B. A. NUMMER,*1 D. W. SCHAFFNER,2 A. M. FRASER3and E. L. ANDRESS4; https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1040.9963&rep=rep1&type=pdf
 14. “Effect of Raw Crushed Garlic (Allium sativum L.) on Components of Metabolic Syndrome” Prema Ram Choudhary 1, Rameshchandra D Jani 1, Megh Shyam Sharma 2; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28956671/ ;
 15. Healthline: “How Garlic Fights Colds and the Flu”; Medically reviewed by Jerlyn Jones, MS MPA RDN LD CLT, Nutrition — By Helen West, RD — Updated on September 29, 2021;
 16. “Garlic for babies” https://solidstarts.com/foods/garlic/ ;

 Reference 1:

[1] “Allium sativum: facts and myths regarding human health”; Michał Majewski; PMID: 24964572; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24964572/

[2] “Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds”

Rodrigo Arreola 1, Saray Quintero-Fabián 2, Rocío Ivette López-Roa 3, Enrique Octavio Flores-Gutiérrez 4, Juan Pablo Reyes-Grajeda 5, Lucrecia Carrera-Quintanar 6, Daniel Ortuño-Sahagún 6; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25961060/ ;

[3] “Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity”; Susan S Percival; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26764332/ ;

[4] “Allicin: chemistry and biological properties”

Jan Borlinghaus 1, Frank Albrecht 1, Martin C H Gruhlke 1, Ifeanyi D Nwachukwu 2, Alan J Slusarenko 3 ; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25153873/ ;

[5] Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds: Rodrigo Arreola 1, Saray Quintero-Fabián 2, Rocío Ivette López-Roa 3, Enrique Octavio Flores-Gutiérrez 4, Juan Pablo Reyes-Grajeda 5, Lucrecia Carrera-Quintanar 6, Daniel Ortuño-Sahagún 6; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25961060/ ;

[6]Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity”; Susan S Percival; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26764332/ ;

[7]Antiviral potential of garlic ( Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data”; Razina Rouf 1, Shaikh Jamal Uddin 2 3, Dipto Kumer Sarker 4, Muhammad Torequl Islam 1, Eunus S Ali 5, Jamil A Shilpi 4, Lutfun Nahar 6, Evelin Tiralongo 7, Satyajit D Sarker 6; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32836826/ ;

[8]Interventions for preventing influenza: An overview of Cochrane systematic reviews and a Bayesian network meta-analysis”; Yi Yuan 1, Rui-Ting Wang 2, Jun Xia 3, Hui-Juan Cao 4; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34544670/ ;

Reference 2: 

[9] “Garlic for the common cold”;  Elizabeth Lissiman 1, Alice L Bhasale, Marc Cohen; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25386977/ ;

[10]Aged Garlic Extract Modifies Human Immunity”; Susan S Percival; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26764332/

[11]Volatile compounds of fresh and processed garlic”; Kazuki Abe 1 2, Yoji Hori 1, Takao Myoda 1; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32010343/

[12] “Garlic: a review of potential therapeutic effects”; Leyla Bayan,1 Peir Hossain Koulivand,1 and Ali Gorji1,2,*; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103721/ ;

[13]Current Food Safety Issues of Home-prepared Vegetables and Herbs Stored in Oil” A. NUMMER,*1 D. W. SCHAFFNER,2 A. M. FRASER3and E. L. ANDRESS4; https://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.1040.9963&rep=rep1&type=pdf

[14]Effect of Raw Crushed Garlic (Allium sativum L.) on Components of Metabolic Syndrome”;  Prema Ram Choudhary 1, Rameshchandra D Jani 1, Megh Shyam Sharma 2; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28956671/ ;

[15] „Mennella, J. & Beauchamp, J. (1993, Dec. 3). The effects of repeated exposure to garlic-flavored milk on the nursling’s behavior. Pediatric Research, 34(6), 805-808. DOI:10.1203/00006450-199312000-00022. Retrieved April 7, 2021;

[16] U. S. Department of Agriculture. (2019). Garlic, raw. Food Data Central. Retrieved April 7, 2021; 

[17] Zhang, Y., Liu, X., Ruan, J., Zhuang, X., Zhang, X., & Li, Z. (2020). Phytochemicals of garlic: Promising candidates for cancer therapy. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie, 123, 109730. DOI: 10.1016/j.biopha.2019.109730. Retrieved April 12, 2021;

[18] Linus Pauling Institute. (2005). Garlic and organosulfur compounds. Micronutrient Information Center. Retrieved April 12, 2021;

[19] Amagase, H. Clarifying the real bioactive constituents of garlic. J Nutr. 2006 Mar;136 (3 Suppl):716S-725S. DOI: 10.1093/jn/136.3.716S. Retrieved April 12, 2021.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *